Att tänka på

Att renovera badrummet är någonting som bör göras ungefär vart tjugonde år, men i många fall  görs det oftare än så. Det är helt enkelt populärt att fräscha upp sitt badrum. Inte så konstigt egentligen då det ju är ett rum man tillbringar mycket tid i, och vars syfte är just att hålla sig hel och ren. 

Tillsammans med köket är badrummet det rum vi lägger ner mest tid och pengar på att renovera. En lägenhet med ett nytt och fräscht badrum går betydligt lättare att sälja, nästan oavsett skicket på lägenheten i övrigt. En badrumsrenovering kan inför en försäljning öka ge mångdubbelt mer tillbaka i fråga om försäljningspris än kostnaden för renoveringen.

lyxigt badrum med marmorväggar

Hur går man till väga?

Om man har bestämt sig för en badrumsrenovering är det första man bör göra att skapa sig en bild av hur man vill att det ska se ut. Mät rummet ordentligt och rita en skiss. Var noga med att märka ut var golvbrunn och vattenledningar är placerade, om du inte vill att det görs nya rördragningar.

Med hjälp av skissen kan du sedan se vad du kommer att ha plats med i ditt nya badrum. Att välja bort ett badkar kan exempelvis ge plats åt en tvättmaskin och torktumlare om du prioriterar det. Har du tidigare haft problem med förvaringsutrymmen ser du till att det ges prioritet. När det gäller förvaring är det alltid bra att tänk på höjden.

Tips och inspiration

Ofta har man en sinnebild av hur man vill att badrummet ska se ut och upplevas, men det kan vara svårt att överföra till en ritning. Behöver du idéer finns många butiker med badrumsutställningar där man lätt kan göra sig en bild av hur en badrumsprodukt ter sig i ett färdigt badrum.

Ofta säljs även kompletta badrumslösningar i olika stilar och det är där de flesta brukar landa. Har man inte en stor vana av inredningsdesign är det helt enkelt lättare att välja ett grundpaket som man gillar och sedan komplettera med detaljer. Det blir också nästan alltid en billigare lösning.

svart vitt enkelt badrum

Hitta en entreprenör

En badrumsrenovering är inget man bör ge sig på själv som hemmafixare om man inte vet precis vad man gör. Våtutrymmen är bland det mest krävande som finns i hantverksväg och arbetet måste vara fackmannamässigt utfört för att försäkringsbolaget ska betala ut ersättning vid eventuella skador.

Visst kan man ta in olika hantverkare för de olika delarna av arbetet, men det blir oftast både krångligt och dyrt. Hantverkarna måste vänta ut varandras arbete och du blir projektledaren som måste se till att allting synkar. Vi rekommenderar istället att du låter en etablerad firma som vår ta hand om hela arbetet på totalentreprenad. Det blir lättare att förklara din vision för en och samma entreprenör och att få en tidig bild av kostnader och tid för renoveringen.

Vi har även koll på regler och avtal när det gäller badrumsrenovering och kan komma med rekommendationer på lösningar och material.

Badrumsrenovering utöver det vanliga!